Het verhaal achter onze producten:
Elke week weer proberen wij het verste en gezondste aanbod aan groentes & fruit voor u in onze winkel te hebben. Het liefst van zo dichtbij mogelijk natuurlijk! Maar in de wintertijd is dat behoorlijk lastig. Gelukkig is de wintertijd nu weer voorbij en kunnen wij elke week weer steeds meer producten halen bij de lokale telers. Sommige van onze producten kunnen alleen maar van ver komen, maar dan proberen wij voor zover dat mogelijk is de dichtsbijzijnde keuze te maken, zo komen onze avocado's niet uit Peru maar rechtstreeks van de boer uit Spanje. Eén van de meest duurzame, gezonde en verste producten zijn die van onze eigen tuinderij. Groentes die in hun eigen tempo kunnen groeien, zonder hormonen, groeiversnellers en bestrijdingsmiddelen. Op een bodem vol bodemleven, mineralen en schimmels. 's ochtends geoogst en binnen 2 uur al te vinden bij ons in de winkel.
Mijn persoonlijke verhaal over hoe ik verliefd werd op biologische producten:
De eerste 17 jaar van mijn leven heb ik vrijwel alleen maar gangbare producten gegeten en vond ik het biologische eigenlijk maar niks. Tot ik op mijn 18 in aanraking kwam met Mike, hij had een moestuintje van 200 m2 in Medemblik. Hij vroeg me mee naar zijn moestuin en liet me mijzelf daar thuis voelen, zo kwam ik in aanraking met verste biologische producten. De smaak, de geur en de versheid waren voor mij zo anders dan alles wat ik daarvoor gewend was uit de supermarkt te kopen en te consumeren. Even later huurde hij 1800 m2 aan de rand van Medemblik en liet mij zelf 8 m2 beplanten met mijn zelf geteelde plantjes. Hij leerde me wanneer en hoe ik groentes kon verbouwen. Al snel was ik zo enthousiast dat we besloten om samen te gaan werken. Nu 1 jaar later zijn we trotse eigenaar van Groente uit de bakfiets en verbouwen we jaar rond op 1800 m2 biologische en regeneratieve groentes, zonder te spitten, zonder te frezen, zonder gif en samen met de biodiversiteit. Al snel zag ik dat wij maar 1 van de weinige waren die het op deze manier deden. Vrijwel elke avond zag ik in de polder wel 1 tot meerdere trekkers met een gifspuit rijden. Onze buurman met een paar hectare aan monocultuur teelt zo anders dan ons. De hele winter ligt de akker braak met hooguit flink wat onkruid, in het voorjaar gaat de gifspuit eroverheen, vervolgens de frees, gewas inzaaien, kunstmest uitrijden, spuit ronde 1, spuit ronde 2, spuit ronde 3, en oogsten maar. En elk jaar gaat het weer ongeveer hetzelfde. Elke dag vraag ik me weer af of dit nou de teeltwijze is waarom we trots moeten zijn als Nederlanders. Het kan zo anders, Alleen die keuze ligt bij ons als consument.
Lokale biologische boeren:
Elke donderdag ochtend ben ik ontzettend trots op de lokale biologisch boeren waar we onze producten super vers vandaan halen. Ik zie geen gifspuit op het terrein klaar staan om weer over de akkers te gaan rijden, hoofdzakelijk stroken teelt wat zorgt voor meer biodiversiteit en meer weerbaarheid tegen over ziektes en plagen. Ik zie een teler die zijn product weer met trots aan ons verkoopt, een teler die goed voor de bodem, biodiversiteit en water zorgt en ons een gezond product biedt.
Wilt u ook lokale boeren steunen? Kies dan verstandig en kies voor biologische boeren. Want welke boer wilt er nou niet op een biologische manier telen? Helaas kan dat alleen wanneer hij of zij ziet dat de consument bewust kiest voor biologisch, zo weet hij dat hij een betere prijs voor zijn product zou kunnen krijgen en durft hij sneller een overstap naar biologische teelt te maken. Met alleen maar positieve gevolgen, zo kan hij beter voor de bodem zorgen, wat weer zorgt voor meer weerbaarheid voor zijn gewassen, wat weer resulteert op minder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en dat heeft weer positieve effecten voor de biodiversiteit, bodemleven en het water. Tot de cirkel van biodiversiteit en evenwicht weer rond is.
Het prijsverschil:
Veel van onze producten zijn zeker wat duurder dan de gangbare producten uit de supermarkt. Soms schrikken wij zelfs van de prijs van enkele culinaire of luxeproducten uit onze winkel. Maar als we dan na gaan hoeveel werk het voor de teler is geweest om het product te telen dan besef je sneller waarom het die prijs heeft en ben je ook sneller bereidt om dat ervoor te betalen. Maar er zit zo veel extra in het kleine prijsverschil. Zo zorgen veel biologische boeren voor een hoger organisch stofgehalte in de bodem waarbij dat juist bij de boeren die gangbaar telen daalt. Verder zit het volgende ook in de prijs verwerkt: meer biodiversiteit, veiligere arbeidsomstandigheden, minder verzuring en minder watervervuiling. En als er iets belangrijk is dan is het schoon en veilig water. Zelf ben ik bang dat het gangbare voedsel al binnen enkele jaren voor vele onbetaalbaar wordt, zo zien we steeds meer weerextremen waar de gewassen slechter tegen kunnen en wat nu al lijdt voor meer oogstderving en minder opbrengst.
Onze blik op de toekomst:
We hopen natuurlijk op een verandering in het voedselsysteem. Boeren die goed voor de bodem gaan zorgen, goed voor de biodiversiteit, goed voor hun eigen personeel en goed voor omwonende. Boeren die de juiste prijs voor hun producten krijgen en niet meer worden uitgeknepen door de supermarkten, boeren die hun eigen verkoopkanalen hebben en niet afhankelijk zijn van grote hebberige inkopers. Consumenten die weer in aanraking komen met toekomst bestendigde akkerbouw, meer lokale boeren die de overstap gaan maken naar biologische landbouw, meer lokale productie van voedsel in de winter, Maar vooral MINDER gif!
U bent elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur van harte welkom bij ons in de winkel op de Oosteinderweg 24 te Wognum 😉