AI is de afkorting van ‘artificial intelligence’ (kunstmatige intelligentie). Dat is een verzamelnaam voor systemen die computers laten doen wat mensen ook kunnen. Zoals dingen leren, onthouden, herkennen en maken én conclusies trekken. Met de komst van generatieve AI is AI voor iedereen beschikbaar gekomen en daardoor wint het ook aan populariteit. We kunnen AI nu namelijk dingen ‘zelf’ laten maken. Denk onder andere aan teksten, analyses en afbeeldingen. Ontzettend leuk en handig, maar hoe zit het met de privacy, online veiligheid en het milieu? Gebruikt u een AI-app, doe dat dan verantwoord.
- Let op met welke informatie u in een AI-app stopt. Wat in een AI-app stopt, komt er namelijk ook weer uit. Dus deel nooit adresgegevens, medische gegeven, telefoonnummers, wachtwoorden, gebruikersnamen, paspoortkopieën, enzovoorts in een AI-app. U weet namelijk nooit precies zeker wat ermee gedaan wordt.
- Het gebruik van AI-apps is leuk, makkelijk en handig. Het gebruik van kunstmatige intelligentie kost echter wel veel energie. Het is dus goed om te bedenken of u echt AI nodig hebt voor het beantwoorden van uw vraag.
- Vertrouw niet alles wat AI zegt voor de volle 100%. Niet alle informatie die een AI-app geeft klopt. Bijvoorbeeld als u uw eigen naam gebruikt en AI vraagt te vertellen wie u bent. Ook kunnen er vooroordelen in een AI-programma zitten door de manier waarop ze getraind zijn.
Lees meer over AI en het gebruik van AI op de website van SeniorWeb.